Noutatea statului român și rolul hotărâtor jucat în cadrul acestuia de către Casa regală a României sunt cum nu se poate mai clar evidențiate de felicitările de Anul Nou (Revelion, am zice astăzi) de la 1908 încoace.
În ilustratele realizate de câțiva editori, fie ei Horowitz sau Șaraga, români după cetățenie, evrei după nație, și destinate a fi trimise ca felicitări la sfârșitul anului, apare, începând cu anul 1908, aproape întreaga familie domnitoare din prima și a doua generație.
Mihai I, regele nostru de ceva mai târziu și de acum, mai avea să aștepte 13 ani până să se nască; în ceea ce îl privește pe unchiul său principele Nicolae, născut în 1903, editorii de cărți poștale îl vor include în imaginea canonică a familiei regale abia în anul 1910, o dată cu împlinirea vârstei de 6 ani.
Medalioanele cuprinzând chipul membrilor familiei domnitoare, amplasate pe ramuri de vâsc sau în interiorul frunzelor de trifoi cu patru foi asociază mental regalitatea cu ideea de noroc și împlinire în noul an.
Totodată, principesa Ileana, înfîțișată în postura unui colindător arată legătura puternică între regii și principii români și Țară, într-o perioadă în care norii negri ai conflictelor ce aveau să ducă la primul război mondial se apropiau amenințător de fruntariile naționale.
Institutul pentru Memorie Vizuală vă oferă aici prima parte a unui miniserial care urmărește legătura dintre familia regală și felicitările cele mai simple și mai la îndemâna poporului român.
Pe curând, cititorule!
Pagina de facebook: https://www.facebook.com/pages/Lucretiu-Tudoroiu/499991786780304